Konco - Konco

Friday, October 28, 2011

The power of good presentation

Baru sahaja selesai mengendalikan Kursus Power Presentation bagi Kumpulan Pengurusan & Profesional (P&P), Kementerian Kewangan Malaysia. Kursus ini bermula 27 hingga 28 Oktober 2011 bertempat di Avillion Legacy Hotel, Melaka. Nice hotel. Sesapa nak pergi Melaka, aku suggestkan untuk cuba hotel ini.


Avillion Legacy Hotel, MelakaApa yang menarik mengenai kursus kali ini adalah istilah 'power presentation'. Menggunakan khidmat Dale Carnegie Malaysia. Pernah dengar sape Dale Carnegie?? Untuk info lanjut, sila klik Dale Carnegie.

Mesti korang kata aku menipu coz buat kursus dengan orang dah mati kan. Hehe, bukan dia yang jadi trainer tapi menggunakan syarikat dibawah nama beliau yang berpangkalan di Malaysia. Even dia dah lama tak ada, tapi silibus yang diguna pakai dalam kursus tersebut adalah berdasarkan teori2 beliau.

Bukan isu trainer yang ingin dibicarakan tapi... power presentation. Adakah korang pikir korang adalah presenter yang bagus dan hebat? Setiap kali menyampaikan ucapan dihadapan, sampaikah mesej anda kepada pendengar? Bagaimana penerimaan mereka?

The Quick and Easy Way to Effective Speaking
by Dale CarnegieMelalui kursus ini, aku sedar bahawa good speaker tidak semestinya good presenter. Berbelit bukan. Presenter with a great idea not necessarily a good speaker. Presenter with no idea sometime could be a good presenter. So, its a good course for me since i got 1 to 1 coaching from their trainers in order to become a quality speaker.

Dalam kursus ini juga kami diberikan senaskhah buku yang ditulis oleh Dale Carnegie iaitu "The Quick and Easy Way to Effective Speaking". Aku tak sempat baca sepenuhnya lagi tapi ingin aku kongsi bersama bahawa melalui buku ini, terdapat 8 perkara yang boleh membantu kita iaitu:

  • Deliver your ideas convincingly
  • Present a confident image to management
  • Energize a team
  • Explain difficult subjects effectively
  • Win skeptics to your viewpoint
  • Convince buyers that your product is best
  • Persuade a group to take action
  • Make conversation with strangers

Ok cukup setakat itu. Aku nak baca dulu then kalau ada masa (rajin), aku kongsi bersama korang semua. Haha. Apa2 pun korang semua boleh cuba dapatkan buku ini. Kalau tak silap juga, boleh download dari internet dalam format PDF. Cetengok..cetengok... Sangat membantu. :D


Maro says:"Bercakap menggunakan akal, kalo tidak...masalah"

2 comments:

Pages

Bon Anniversaire!!

Daisypath Happy Birthday tickers