Konco - Konco

Wednesday, December 21, 2011

Kecilkan Saiz Imej Sebelum Dihantar Ke Web atau Emel

Arghh!!! tensennya aku!! Time ni la PC nak hang. Kalau time lain xde plak nk hang. Bos suruh aku check emel dan ambil tindakan segera. Masalahnya dari tadi loading xhabis2. Adoyai..

Erm..pernah alami situasi yang sama? Korang mungkin pernah terima gambar diambil menggunakan digital camera yang dihantar melalui emel dan ianya terlalu besar untuk dipaparkan. Atau korang mungkin pernah try upload gambar di blog or FB (senang citer) dan bila kita tengok, paparannya lebih besar dari laman web korang kan. haaa. Skg ni aku terima emel tapi nk buka gambar yang dihantar punya la lama. Last2 PC hang!

Actually takde masalah berlaku pada PC or emel korang. FYI, imej jadi lebih besar sebab ia mempunyai tahap kepadatan tinggi. Mungkin ramai yg dah tahu tapi sekadar untuk kongsi bersama.

Lebih hebat keupayaan (senang citer, kamera mahal la. Tgk brp megapixel) kamera korang, maka lebih tinggi kepadatan gambar yang dihasilkan. Sebenarnya gambar yg tinggi kepadatannya elok untuk cetakan je dan xsesuai untuk diletak dalam laman web atau dihantar vie emel cz masa lebih panjang diperlukan untuk proses penghantarannya. Kesudahannya jadi macam aku skg. Huk3..

So kepada korang semua, pastikan saiz gambar dikecilkan terlebih dahulu sebelum dihantar @ diupload. Ni nak kongsi sikit...byk cara nak kecilkan gambar ni. Salah satunya boleh gunakan perisian sokongan seperti Adobe Photoshop atau Paint (paling mudah). Takpun try guna Image Resizer yang boleh di 'donlod' secara percuma. Kelebihan benda ni compare dengan perisian2 lain adalah:

  • Gambar boleh dikecilkan ketika proses pemilihan
  • Tidak perlu nak lancarkan perisisn dan mengikuti arahan panjang

Tak caye?? try download dulu software ni dan guna dulu then tgk apa hasilnya. Just click at this link: http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/ImageResizerPowertoySetup.exe.

Pastu korang just follow langkah seperti berikut:

1. Cari imej yang ingin korang kecilkan

2. Klik di atas imej menggunakan butang kanan mouse (right click)

3. Pemilihan saiz akan muncul dan pilih saiz dikehendaki

4. Satu imej baru bersaiz kecil seperti dikehendaki akan diwujudkan secara automatik dengan tambahan perkataan (small) kat belakang nama yang asal


Pastu, hantarkan imej itu melalui emel atau blog macam biasa. Perbezaannya dapat dilihat apabila korang buka emel atau blog nanti. Kalau sebelum ini imej yang dipaparkan besar sampai susah nak dilihat, dengan teknik ini gambar yang diterima adalah lebih kecil dan cepat untuk didownload dan yang pasti ianya lebih mudah diuruskan.

Tapi ingat, teknik ini tidak sesuai kalau korang nak guna untuk dicetak atau disunting sebab resolusi gambar sudah berkurangan dengan banyak.

Kalau anda tahu penerima hendak cetak gambar yang diterima, maka hantarkan imej bersaiz asal tanpa diubah. Memang ada software untuk kecilkan imej bersaiz besar tapi ia tidak mengurangkan kepadatan dan saiz sebenar gambar itu.



Maro says: "Harap sgt org yang hantar emel pada aku ni baca tips ini".

2 comments:

  1. terima kasih atas perkongsian :)

    ReplyDelete
  2. ABC: Sama2. Benda baik kita pakat2 kongsi untuk kemudahan bersama :)

    ReplyDelete

Pages

Bon Anniversaire!!

Daisypath Happy Birthday tickers