Konco - Konco

Tuesday, December 20, 2011

Ingatan kepada rakan workaholic diluar sana!!

Sedarkah anda, sesiapa yang menghabiskan masa terlalu lama duduk di meja masing-masing meletakkan nyawa mereka pada risiko tinggi.

Institut Penyelidikan Perubatan di New Zealand mendapati mereka berisiko tinggi menghadapi masalah darah beku yang boleh membawa maut. Penyelidik mendapat satu pertiga daripada pesakit yang dimasukkan ke hospital kerana menghidap Deep Venous Thrombosis (DVT) atau pembekuan darah, adalah pekerja pejabat yang menghabiskan masa berjam-jam mengadap komputer. Huhu xkira lah mengadap komputer utk kerja ke, game ke, FB ke dan macam2 lagi.

Kajian akan disiarkan dalam
New Zealand Medical Journal. Try google untuk makluman lanjut.


Credit: dreamtime.com

DVT ialah pembentukan darah beku dalam pembunuh darah vena, terutama di kaki. Pembekuan boleh merebak ke hati, paru-paru atau otak, menyebabkan sakit dada, sesak nafas dan kemungkinan maut disebabkan serangan jantung atau angin ahmar.


Penyelidik New Zealand memeriksa contoh 62 pesakit yang dimasukkan ke hospital dengan masalah darah beku dan mendapati 34 peratus daripadanya duduk di meja mereka untuk jangka waktu lama.

Sebagai perbandingan, 21 peratus baru-baru ini menaiki penerbangan jarak jauh. Bagaimanapun, penyelidik menerima bahawa lebih ramai duduk di meja mereka dalam jangka panjang berbanding berada dalam penerbangan jarak jauh.

Ketua penyelidik, Profesor Richard Beasley, berkata sebahagian pekerja pejabat yang menghidap masalah itu duduk di depan skrin di meja mereka selama 14 jam sehari. Sebahagian daripada mereka duduk berterusan selama tiga atau empat jam pada satu-satu masa tanpa bangun langsung.
Menurut kajian juga didapati masalah ini kerap berlaku dalam industri teknologi maklumat dan pusat panggilan.

Pakar Psikologi dan Kesihatan Universiti Lancaster, Profesor Cary Cooper, berkata dia tidak terperanjat dengan penemuan itu. Katanya, orang ramai bekerja lebih lama berbanding sebelum ini, dan selalunya tidak menikmati rehat makan tengah hari dengan sempurna, sebaliknya cuma mengambil sandwic sambil melayan emel atau FB (sebab ada organisasi hanya boleh access FB time lunch aje..huhu)

DVT menjejaskan kira-kira 100,000 orang dan membunuh sehingga 1,000 pesakit di Britain setiap tahun. Fikir-fikirkan.


Maro says: "Keje arini aku nak half day, xleh duduk lama2 kat ofis..ada risiko penyakit ini. huhuh"

No comments:

Post a Comment

Pages

Bon Anniversaire!!

Daisypath Happy Birthday tickers