Konco - Konco

Monday, December 31, 2012

BJ Mini Marathon 2012 : "We Rule The Road"

Nak dijadikan ceghita pada 29 Disember 2012 iaitu ari Sabtu lepas aku join lah 1 kejohanan marathon anjuran pihak MBSA neh. Plus event ini ada sket2 kerjasama dengan company sahabat aku, MRASZHAAR Entreprise.

Hemph! ape kes, last time aku lari masa form 5 dulu tetibe arini terbuka ati nak lari. Huhu. Sebenarnya 1 je..aku nak cabar diri aku. Sebelum ini aku akan muntah lepas lari jauh2 neh (xtahan). so kiranya aku nk pastikan aku xmuntah. hoho.

Plus aku dengar hadiah tempat pertama RM500. hoho aku tau, xmungkin aku dapat. Tapi aku masih ada angan2 apabila pemenang dikira hingga tempat ke-10. Hehe (gelak jahat + kononnya aku leh dapat tempat ke-10 letteww).

Malam tu aku xtido langsung sebab tolong member aku siapkan baju. Company dia dapat project buat baju untuk event ni. Event esk arini baru nak buat. Ini lah jadinya. Siap je baju jam 5.30 pagi aku terus gerak ke Space U8, Bukit Jelutong. Daa..

Sampai sana, humangaihh!!..ramainya orang. Siap strecthing n berlatih bagai. Aku telan air liur. Terus rasa nak buang air besar. Siap negro n mat salleh pun ada. Impian aku nak dapat at least tempat ke 10 macam.............(please fill in the blank) je. Aku ingat budak2 skolah menengah je join (so kalo depa je..ko leh makan la eh??)  Toilet xtau kat mana tapi sakit perut yang amat. Aku tahan je. Member suh aku stretching tapi aku malas. Kononnya nak lari biase2 je.

So bila dilepaskan aku pun larilah. Tapi xdan pape kaki kanan aku rasa sakit sangat sampai terhincut2. Amik kau! orang suh stretching cakap besar. Kan dah kena. Dalam ati aku duk risau kalau aku tetibe cramp dan terpaksa nek ambulan. Wohooo...malu dooh. Rasa nyesal menyelubungi ati aku. haha. Tapi aku tetap nak cabar diri aku. lari dan terus lari..

Lupa nak bagitau, track aku sejauh 10km ok. Paling xleh blah, rasanya xsampai separuh jalan aku lari, dah nampak si negro tu dengan rakusnya dah lari patah balik. Mak aih...orang ke hape tu..punah harapan aku nak dapat RM500. Huh!. Tapi xpe, aku terus lari sambil lihat catatan masa di henpon aku. Perut masih sakit, aku harap sgt dapat tahan. Xkan nak stop cari tandas..rosak la catatan aku kan. Lari dan terus lari dan akhirnya aku berjaya tamatkan larian dengan catatan 01:12:55.1. Ok lah utk 1st time runner like me yaa.. haha.

Fuh! Alhamdulillah syukur aku berjaya tamatkan larian dengan sukses dan tak muntah.

Bersedia untuk merebut RM500. Gerun aku tgk betis memasing


Gambar kwn aku yang terkinja2 nak berlumba. Motip apa, aku xtau!



Gambar sama ngan No 1 tapi zoom jauh sikit.


Ah stretching lar korang


Muka kecewa la ni..


So, moral aku dapat kalo nak join lari-larian ini.


  • sila stretching sebelum bermula (xpayah cakap besar. Tapi apa kepentingannya?)
  • buat sekadar mampu (xpayah nak mudhoratkan tubuh badan kalo rasa xleh)
  • jangan tegur org asing masa berlumba (aku tegur nak berbual ngn sorang pakcik peserta tu,,,dia wat donno. terus aku pecut tinggal dia. malu seyyhh)
  • kalo ada partner kat sebelah, lagi semangat nak lari (ada feeling nak compete + xmo kalah) kalo x, asek nak berjalan je
  • xpayah nak jaga kulit tangan n muka dek sinar UV sangat. Feminin looo
  • buang dulu apa yang patut (nanti xselesa nak lari)
  • sila berpijak dibumi nyata

Sekarang ni, aku mengensot2 mcm adik bru lepas bersunat sebab sakit urat. Itu je. Len kali nak join pulak lah. Dengar kata bulan 3/2013 ada event lagi besar. Cari nahaskah?


Maro said: "Jangan pandang rendah peserta yang rendah sebab kaki panjang belum tentu langkahnya besar"

Tuesday, December 18, 2012

18 December 2012 : [Part 2]



18 December 2012


Hari yang dinanti2kan akhirnya tiba.

Alhamdulillah. \"o"/


Maro said: "Bila kita diatas, jangan lupa tunduk kebawah. Bila kita didepan, jangan lupa toleh kebelakang"

Thursday, December 13, 2012

18 December 2012 : [Part 1]


______________________________________________

situasi di hujung bulan dan awal bulan..
menunggu tibanya detik itu


Maro said: "Moderation is a key for our life"

Wednesday, December 12, 2012

Senyum!..Tak perlu kata apa-apa!

Tekan punat radio..

"Senyum...tak perlu kata apa-apa...senyum...." - (lagu Najwa Mahiadin)

Senyum. Mudah je. Gerakkan sedikit otot mulut dan pipi. Jadilah senyum. Nampak ceria, pahala pun dapat.




Aku tak paham kenapa sesetengah orang susah sangat nak senyum. Malah kat opis aku pernah kena buat kempen dan ceramah SENYUM kepada warga Kementerian. Ingat lagi aku call deejay Sinar FM utk jadi penceramah. haha. Senyum pun kena ajar eh. Amik contoh, seorang pakcik kat kuarters aku. Mak aiih!!! punye lah mahal senyuman dia.

Setiap kali bertembung dengan dia aku akan lemparkan senyuman. Tapi..apa reaksi dia?? Muka ketat..muka blur..tak kira kat mana jumpa. Dalam lif, dekat lobi..malah masa bersalam lepas solat jemaah kat surau sekalipun....Ya Allah...aku plak jadi panas. Huhu..


Kat surau ada sorang budak lelaki. Darjah 4. Punya la petah bercakap ngan aku setiap kali berjumpa. Pastu kat kuarters ni ada jugak seorang makcik..punye la peramah setiap kali jumpa aku dalam lif masa nk pergi or balik kerja. Mereka ni sentiasa tersenyum. Sejuk hati memikirkannya. Tapi bila pikir pakcik tadi?



"kreek...kreeeekkk...." (bunyi cengkerik)



Semalam masa nak datang kerja. Pintu lif terbuka aku nampak pakcik tu sorang2 dalam lif. Macam biasa, aku pun senyumlah secomel2nya. Dan macam biasa.....takde respon. Ketat! Huhu...daripada nak bersembang terus tak jadi. Memasing mengira nombor kat lif tu.. 10..9..8..7..6................GF...pastu memasing keluar bawa haluan sendiri.




Masih tak paham. Kenapa orang susah nak senyum?

Pagi tadi, masa nak datang kerja jugak. Lif terbuka dan aku lihat pakcik tu bersama adik dan makcik peramah yang aku ceritakan. Makcik dan adik tu senyum dari belakang pakcik tu. Aku balas. Pakcik tu..jangan tanya apa dia buat. Now aku dapat tahu bahawa dia adalah suami dan bapak kepada makcik dan budak lelaki PERAMAH itu. 

Ok..Fine! Aku akan terus tersenyum sebab senyum itu satu sedekah. Positif2!!


Maro said: "senyum selagi boleh senyum. xluak pun"

Friday, December 7, 2012

Renungan: Hinanya air tangan orang yang tidak solat!


Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat adalah dosa besar dan malahan lebih hina daripada khinzir. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat seperti yang dikisahkan pada zaman Nabi Musa as. Begini kisahnya, pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yang sudah berumahtangga, dia tiada zuriat, lalu terdetik dalam hati dia (nazar), “kalau aku dapat anak, aku akan minum air kencing anjing hitam.” Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Apabila dah dapat anak, lelaki ni pun runsinglah.

Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam. Syariat pada zaman Nabi Musa berbeza dengan syariat yang turun untuk umat Nabi Muhammad. Kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yang haram, maka tak payah buat tapi kena denda (dam) atau sedekah.

Tapi kalau zaman Nabi Musa, barangsiapa bernazar, walaupun haram tetap kena laksanakan nazar itu.

Lalu, si lelaki yang baru mendapat anak, dengan susah hatinya pergilah bertemu dengan Nabi Allah Musa dan menceritakan segala yang terjadi ke atas dirinya. Lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu tak perlu minum air kencing anjing hitam tetapi akan minum air yang lebih hina dari air kencing anjing hitam. Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut untuk pergi menadah air yang jatuh dari bumbung rumah orang yang meninggalkan solat dan minum air itu. Lelaki itu pun senang hati, menjalankan apa yang diperintahkan oleh Nabi Musa tadi. 


Lihatlah, betapa hinanya orang yang meninggalkan solat, sampai dikatakan air yang jatuh dari bumbung rumahnya, lebih hina dari air kencing anjing hitam. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi. Menyentuh bab air tangan, selalu kita suka makan masakan ibu dan isteri kita. Jadi, kepada pembaca sekalian, peliharalah solat kerana kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan, nasi, dan sebagainya.

Anak-anak, suami pula yang akan makan makanan yang dimasak. Takkan nak biarkan suami dan anak-anak gelap hati minum air tangan orang tinggalkan solat. Tak tergamak kan? Tapi lain pula halnya dengan kita ni. Pagi petang, mamak! Teh tarik satu, roti canai satu. Ada pulak segelintir tukang masak yang tak solat. Kita pun makan bekas air tangan dia. Gelaplah hati kita. Sebab tu liat nak buat kerja-kerja yang baik. Beware apa yang kita makan. Betapa beratnya amalan solat ni hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra’ Mikraj sedangkan kewajipan-kewajipan lain memadai diutus melalui Jibril AS.

Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kepada Saidina Ali (dan untuk umat Islam), 

“As-solah as Solah wa amalakat aimanukum”. Maknanya, “Solat, solat jangan sekali kamu abaikan dan peliharalah orang-orang yang lemah di bawah tanggunganmu” 

Jadi, sama-samalah kita pelihara solat dari segi zahir dan batinnya kerana amalan solatlah amalan yang mula-mula akan ditimbang di neraca Mizan kelak. Hidup bukan untuk makan, tetapi makan untuk hidup. Jika makan dengan niat ibadah akan mendapat pahala. – Wallahu a’lam.


Maro said: "Jangan sesekali kamu kata kubur masing2 melainkan bila mati, kamu mandi sendiri, kafankan diri sendiri, solat jenazah sendiri dan masuk ke liang lahad dengan sendiri. Berpesanlah untuk kebaikan semua"

Thursday, December 6, 2012

Crossing The Divide: Bridging Innovation dan Competitiveness


Innovation vs bureaucracy 


Innovation is undoubtedly a major driving force behind the advancement of any nation including ours. However...its incapable of standing alone. In order for a country to take full advantage of its innovative capabilities, there has to exist a supportive business environment.



Maro said: "Caught in a bureaucratic trap - for minds that invent freely, the restrictions on making ideas a reality can be an uphill struggle. Argh!!! Sigh~~

Thursday, November 22, 2012

Renungan: Tanda-tanda hati kotor



Kali ini kita bercakap soal HATI. Apa itu HATI?. 
HATI adalah tempat jatuhnya pandangan Allah. HATI adalah ketua segala tubuh badan. Jadi HATI ini adalah amat penting sekali pada diri setiap manusia, HATI yang bersih boleh merasakan KETENANGAN walaupun ditimpa musibah dan ujian dari Allah S.W.T...Pandangan HATI adalah paling HAKIKI jika HATI itu bersih..HATI yang kotor akan menyebabkan kita mudah lalai dan leka dengan hasutan SYAITAN. SYAITAN mudah meyelinap masuk ke dalam HATI dan bila HATI terlalu KOTOR, payah untuk kita membersihkan HATI kecuali dengan BERISTIQAMAH dan MUJAHADAH..Insya'Allah....

Apa tanda2 hati kotor?
  • Gelisah walaupun tiada masalah
  • Selalu berbangga dengan diri sendiri
  • Angkuh dengan memandang hina terhadap semua orang
  • Sombong dan bongkak
  • Selalu mengintai keaiban orang dan menyebarkannya
  • Suka mengumpat dan membuka aib orang lain
  • Gembira melihat orang lain susah atau rendah daripada dirinya
  • Lidah yang tajam atau laser
  • Suka menyakiti hati orang dengan sindiran
  • Berlagak alim semata-mata untuk dipuji orang
  • Menyampaikan ilmu dengan riak
  • Menganggap diri lebih hebat daripada orang lain
  • Berpakaian elok untuk dipuji
  • Derhaka kepada kedua2 ibu bapa
  • Talam dua muka (manis di depan tapi jahat dibelakang)
  • Suka menjatuhkan dan memijak orang dengan kuasa yang ada
  • Solat yang tidak boleh khusyuk
  • Selalu mencari kesalahan orang lain
  • Cinta kepada duniawi.

Astagfirullah hal'azim..banyak lagi yang perlu aku perbaiki dalam diri aku ini. Ya Allah, jauhkanlah hati aku daripada sikap2 begini.

Maro said: "Baik buruk amalan kita, semuanya akan dikira"

Wednesday, November 21, 2012

Isketambol Ambo Maghiii.. (versi Kelate)


Isketambol Ambo Maghiii...

Hehe..mesti ada sesetengah dapat tangkap maksudnya dan sesetengahnya xpaham kan. Haha.
Xde, sebenarnya aku refer to cerita Istanbul Aku Datang arahan Bernard Chauly

Smalam aku keluar layan cerita ni ngan member lama aku kat GSC Alamanda, Putrajaya. Saje hilangkan bosan. Itupun last minute lepas aku bukak pose baru terlintas nak pergi.


Honestly, jiwa aku ni 'rock' (leh caye kaaa? =).. so aku datang coz nak buat analisa cerita ni je. Ramai duk kata sedap ditonton. Hehe. So ok ke cerita ni? Aku xnak bagi review cz for sure berlambak dah review kat internet kan. So just share pendapat aku sikit je.

Bagi aku...OK la, cuma ada beberapa part yang aku xberkenan sikit banyak sebenarnya (for sure..korang pun).. iaitu:


  • babak Dian dan Harris duduk serumah
  • babak berpeluk2 sesama Islam dengan bebasnya
  • satu dialog Tomok (bagi aku ia xperlu kot even pengarahnya bukan Islam ke tak)


Tomok: Jangan la peluk I kat sini..

Lisa: Eh, apa pulak. Biasa kat KL ok je kita peluk2..
Tomok: Yela, tapi sini Istanbul orang pandang. Lagipun inikan Negara Islam.


See?... Malaysia caner? memang cuma lakonan tapi kita jangan main tonton tanpa amik pengajaran. Pastu watak tu sebagai anak Melayu beragama Islam yang belajar di rantau orang plak kan. Pakaian Lisa tu sesuai sangat ngn imej wanita Islam dari Malaysia.


1 lagi, babak tersirat ialah babak pengemis berdoa untuk makanan tu..emm tengok la sendiri nanti eh. Pastu masing2 kita nilai.

So bagi aku.. (Ini pandangan aku ok, terserah pada korang utk lihat macammana bile tonton nanti).. filem ni lucu la, tempat menarik (Kat Istanbul), jalan cerita menarik dan endingnya memuaskan ati aku (ati aku lar) tapi kesimpulan aku..


"Tengok boleh..ikut jangan... hehe"


Maro said: "No matter where u are or what u do..remember Allah watching over u"

Tuesday, November 20, 2012

Check list Puasa Sunat 2012 - 2013


Assalamualaikum wbt..

Sekadar perkongsian untuk manfaat kita semua. 
In Shaa Allah, kalau tiada halangan, selain mengerjakan tuntutan yang wajib, ayuh kita sama laksanakan puasa sunat pulak.

Check list Puasa Sunat 2012 - 2012
In Shaa Allah, semoga ibadah yang kita laksanakan diterima olehNya.


Maro said: "Berpesan-pesanlah untuk kebaikan. Kita tak rugi".

Friday, November 16, 2012

Salam Maal Hijrah 1434 / 1 Muharram @ Klinik Nadia



Salam Maal Hijrah 1434.

Alhamdulillah, dengan izinNya, kita masih berpeluang untuk meraikan 1 lagi tahun baru serta menikmati nikmat2 dari Allah SWT. Sempat baca Doa Akhir Tahun dan Doa Awal Tahun tak?.. hehe

Daripada Al- Hassan Al-Basri Rahimahumullah sesungguhnya Allah SWT telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah SWT itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.

InsyaAllah, semoga tahun baru ini menjadi yeng berbaik buat kita semua. Dilanjutkan usia, diberikan kesihatan, limpahan rezeki, kesejahteraan dan keredhaan dunia akhirat. Amin..

“Demi MASA. Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali yang beriman dan yang beramal soleh. Yang berpesan-pesan dengan KEBENARAN. Yang berpesan-pesan dengan KESABARAN”. 
[Surah Al-Asr: 1-3]

Semalam cuti sempena hari mulia kita, so apa korang buat?

Plan asal nak balik kampung tapi xjadi. So semalam aku bawak 'anak teruna' (yeke?) aku ke Klinik Nadia, Kota Damansara untuk sesi korbankan 'ehem2nye'. hehe.


selesai: 15 Nov 2012 @ 1 Muharram
Tahniah Yong!. Kamu dah betul2 menjadi anak lelaki. Hehe. Pasni boleh jadi imam dah. Baru darjah 2 tapi dah mintak nak korban. Rosak rekod aku dulu. Huhu. So bulan Hijrah...Yong pun dah berhijrah daripada 'bersongkok kepada berkopiah'. ahaks =)

Maro said: "Ambil iktibar daripada peristiwa Hijrah Nabi kita Nabi Muhamad SAW.  Hijrah bukan sekadar lintasan sejarah..tetapi hukum yang masih berjalan. Doakan keselamatan saudara Islam kita di Palestin.."


Wednesday, November 14, 2012

Samsung Galaxy Note 2

Idea..
Bukan senang nak dapat idea best. Tapi kadang2 certain time idea datang sendiri mencurah2..
Kadang2 banyak sangat topik untuk diperkatakan atau dikongsi bersama
Kadang2 pulak xde langsung.

So sekarang..srius aku blur. Xde apa2 untuk dikongsi bersama. Sekadar kongsikan lakaran aku menggunakan stylus pen Samsung Galaxy Note 2 je. Weiiii...

Gambaran aku tengah blur

Itu je. Hehe


Maro said: "Hebat2 catatan di Galaxy Note..lagi hebat catatan amal dikiri dan kanan bahu kita."

Monday, November 12, 2012

Panduan Keselamatan Untuk Pengguna Internet (Remaja & Kanak- kanak)



Chatrooms, Instant Message, Streaming, Texting, Telefon, WAP, WIFI dan Blog...bagaikan tak pernah berakhir. Tapi apabila dan berminat dengan trend terkini pastinya akan muncuk pula teknologi yang lebih hebat dengan isu keselamatan yang baru.

Tapi don't worry, hanya dengan beberapa petua ringkas, anda boleh melayari Internet dengan selamat.

LOL (laughing out loud)
- Penggunaan gaya bahasa dan cara penggunaannya akan menimbulkan minat kanak-kanak untuk terus melayari internet. Tapi gunakanlah dengan bijak dan berhemah ok.

TTYL (talk to you later)
- Oleh itu, untuk kali ini sahaja, berikan tumpuan dan bacalah tips ini dan jangan hantar atau taip mesej selain daripada mesej yang diberikan ini. Setuju?

BTW (by the way)
- Dengan menggunakan filtering software, anda boleh menghalang kandungan yang tidak berfaedah dan langkah terbaik adalah dengan mengenali rakan bual anda. Ingat tu!! Jangan sesekali bertukar-tukar maklumat peribadi dan gambar anda di internet. Pendek kata jangan mudah mempercayai orang.

- Berjuta kanak2 melayari internet semasa anda membaca post ini. Tapi...anada masih belum bersedia lagi untuk menggunakan Interent sehingga anda membaca maklumat ini:

www.esecurity.org.my


GTG (got to go)
- Sama ada anda sedang berbual, belajar dan ketawa, anda perlu sentiasa ingat bahawa amalan terbaik melayari internet supaya anda tidak digodam (hack), mendapat virus atau menjadi mangsa pencuri identiti.

Anda juga perlu mengabaikan mesej dari orang yang tidak dikenali, bertanya tentang kata laluan (password) dan maklumat peribadi, melihat laman web lucah yang muncul secara tetiba2 (no..no..no..!) dan menerima e-mel SPAM (emel remeh) seperti peraduan palsu dan e-mel hadiah percuma.

Oleh itu, anda perlu melayari internet dengan bijak dan sentiasa berwaspada dengan SPAM serta memadamkan mesej tersebut.


BERTINDAK DENGAN BUJAK JANGAN TERTIPU!

Terdapat ramai pengguna internet yang sentiasa mencari peluang untuk menganiaya orang lain terutama golongan remaja dan kanak2. Biasanya mereka akan menghantar e-mel/mesej secara rabdom dan mengharapkan seseorang akan membalas e-mel/mesej tersebut. Soo..

JANGAN SEKALI-KALI...
  • Berikan nama, alamat, nombor telefon, nama sekolah atau kata laluan
  • Bertemu dengan orang yang tidak dikenali semasa anda berbual di Internet tidak kira apa yang mereka katakan
  • Membukan e-mel atau attachment daripada orang yang anda tak kenal, mempercayai gambar dan mesej yang anda terima daripada orang yang tidak dikenali
  • Sembunyikan sesuatu daripada ibu bapa, guru atau penjaga anda jika seseorang atau mesej yang dihantar menjadikan anda berasa tidak selesa.

BRB (be right back)
- Antara soalan popular yang sering ditanyakan oleh kanak2:

Saya hendak memuat turun muzik atau membeli sesuatu secara dalam talian. Apa yang perlu saya lakukan?

  • Memuat turut (download) muzik yang dilindungi hak milik tanpa membayarnya adalah menyalahi undang2.
  • Gunakan laman web yang biasa digunakan oleh rakan anda, atau nama yang biasa dikenali.
  • Gunakan mekanisme pembayaran yang selamat. Cari kunci mangga di bahagian bawah laman web.
  • Guakan kad kredit kerana ia biasanya dilindungi daripada penipuan.
  • FIKIR sebelum anda membuka emel. "Adakah saya mengenali orang ini?"
  • Adakah tajuk ini masuk akal? Jika tidak...jangan buka.
  • Halakan tetikus pada pautan untuk melihat alamat laman web (URL). Jika URL itu berbeza daripada jangkaan anda, jangan klik padanya.
  • Laporkan spam dan virus kepada MyCERT, ISP, orang dewasa atau polis.
  • Ingatm anda TIDAK wajib membuka emel. Jika ia penting, dan anda memadamnya, orang itu akan menghubungi anda semula.
Saya sedang berbual dalam talian dengan seseorang yang tidak saya kenali. Apakah yang perlu saya lakukan?
  • Sentiasa pastikan maklumat peribadi anda dirahsiakan.
  • Jangan berbual mengenai sesuatu yang membuatkan anda berasa tidak selesa.
  • Jangan menyamar menjadi orang lain.
  • Sentiasa memberitahu ibu bapa @ guru jika ada yang bertanya mengenai maklumat peribadi anda.
Saya hendak pastikan nombor telefon mudah alih saya selamat. Apa yang perlu saya lakukan?
  • FIKIR dahulu sebelum menghantar nombor telefon mudah alih kepada rakan bual di dalam talian.
  • Minta kebenaran daripada rakan2 anda sebelum anda menghantar gambar mereka.
  • Hanya berikan nombor telefon mudah alih anda kepada orang yang anda kenali dan percayai.
  • Jangan jawab mesej daripada irang yang anda tidak kenal. Abaikan mereka atau lebih baik lagi..padam terus mesej itu.
Seseorang bertanyakan kata laluan saya. Apa yang perlu saya lakukan?
  • JANGAN SEKALI-KALI berikan kata laluan (password) anda. Jika anda telah berikan, tukarkannya dengan segera.
  • Gunakan gabungan huruf, nombor dan simbol sebagai kata laluan. Contohnya: $hu1F3Dd
  • Bank @ laman web TIDAK SEKALI-KALI menghantar & meminta pengesahan butiran log masuk melalui emel atau mesej yang lain.
Ibu bapa saya tidak mengetahui apa itu internet. Apa yang perlu saya lakukan?
  • Libatkan mereka dan ajar mereka tekniknya.
  • Tunjukkan mereka cara untuk membuka dan menggunakan akaun emel dan bagaimana Mesej Segera (Instant Message) berfungsi.
  • Lakukan carian mengenai hobi mereka dan tunjukkan mereka cara menggunakan Google.

PERISIAN KESELAMATAN INTERNET

Spyware/AdWare Remover
Spybot - Search & Destroy - http://www.safer-networking.org
Ad-Aware - http://www.lavasoftusa.com/

Firewall
Zonealarm - http://www.zonealarm.com

Anti -Virus
Avast - http://www.avast.com
AVG - http://free.grisoft.com/

Web Browser (Built-in Anti-Phishing Tool)
Mozilla Firefoz - http://www.mozilla.com/en-US/firefox/
MS Internet Explorer - http://www.microsoft.com/windows/products/wonfamily/ie/

Email (Built-in soam filter/Anti-Phishing Tool)
Mozilla Thunderbird - http://www.mozilla.com/en-US/thunderbird/

Anti Spam (for Outlook & Outlook Express)
http:www.spamfighter.com/

Sumber: (ISC)2 & CyberSecurity Malaysia


Maro said: "No matter where u are or what u do..remember Allah watching over u"..

Thursday, November 1, 2012

Kerajaan Kaji Semula Skim Gaji Penjawat Awam Mulai Tahun Depan

 
1.4 juta kakitangan awam dijangka terima kenaikan sehingga 5 peratus



Ayer Keroh: Kira-kira 1.4 juta kakitangan perkhidmatan awam dijangka menerima kenaikan gaji tahunan sehingga lima peratus mulai tahun depan.

 
Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa, berkata skim gaji kakitangan awam yang masih dalam kajian itu bakal merentasi semua peringkat.

"Kita perlu berhati-hati melihat skim perkhidmatan awam ini supaya tiada siapa yang tertinggal. Kita mahu formula menang-menang untuk semua," Ali Hamsa, Ketua Setiausaha Negara
Katanya, laporan Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam yang akan menamatkan penilaian pada 31 Disember ini akan turut diambil kira.

Nilai semula

“Proses penilaian semula skim gaji itu sudah bermula, namun penelitian secara mendalam hanya akan dilakukan tahun depan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Anugerah Inovasi Sektor Awam (AISA) 2011 dan Majlis Perjumpaan Ketua Setiausaha Negara Bersama Penjawat Awam negeri ini di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), di sini, petang semalam.

Pada majlis itu, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka memenangi Anugerah Inovasi Teknologi Maklumat dan Komunikasi (AIICT), manakala Pejabat Daerah dan Tanah Alor Gajah merangkul Anugerah Inovasi Pentadbiran Daerah dan Tanah (AIPDT).

Kejayaan itu sekali gus melayakkan masing-masing membawa pulang wang tunai RM300,000, trofi dan sijil penghargaan.

Hadir sama Ketua Pengarah Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU), Datuk Mohamad Zabidi Zainal dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wira Omar Kaseh.

Gambar Hiasan


CUEPACS sambut baik

Mengulas lanjut, Ali berkata, antara fokus utama dalam kajian itu adalah melihat semula skim kenaikan gaji tahunan bagi kakitangan yang sudah mencapai tahap gaji terakhir mengikut kategori masing-masing.

“Kita akan melihat semula perkara itu termasuk mungkin menetapkan tempoh lebih panjang supaya gaji kakitangan akan terus naik.

“Jika mereka mencapai tempoh untuk kenaikan pangkat, ia akan lompat kepada gred lain dan kenaikkannya juga akan diteruskan lagi,” katanya.

Ali berkata, kerajaan berharap akan dapat mewujudkan formula skim gaji menang-menang bagi setiap kakitangan khususnya penjawat pelaksana yang meliputi 80 peratus daripada keseluruhan sektor itu.

“Kita perlu berhati-hati melihat skim perkhidmatan awam ini supaya tiada siapa yang tertinggal. Kita mahu formula menang-menang untuk semua kerana memahami kos sara hidup semakin meningkat,” katanya.

Sementara itu, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman, ketika dihubungi berkata, pengumuman itu sudah pasti melegakan hati penjawat awam di negara ini.

“Kami menyambut baik cadangan KSN itu, tetapi masih berharap kerajaan dapat mempertimbangkan beberapa cadangan CUEPACS sebelum ini, khususnya berkaitan tangga gaji golongan itu mengikut tempoh kerja mereka,” katanya.


- Sumber: Berita Harian, 1/11/12



Maro said: "Gunakanlah sebaik-baiknya =)" 

Pages

Bon Anniversaire!!

Daisypath Happy Birthday tickers