Konco - Konco

Thursday, October 18, 2012

Resepi Roti Bom Bersambal Tuna La Porte Au Revoir

Post kali ni xde kaitan ngan tayar pancit. Sebab?
Sebab sampai skarang aku malas nk g tukar tayar motor aku tu. Biarlah 'beliau' kat parking tu dulu. Huhu
So buat masa skarang, terpaksalah aku gunakan semula kereta aku. 

Baru plan nak berjimat-cermat.. Sigh...T__T

So post kali ini adalah pasal resepi. Hehe..Buang tebiat ke hape?


Biarlah apa orang nak kata, post kali ini adalah mengenai cara2 menyediakan Roti Bom Bersambal Tuna La Porte de Au Revoir..Layanzz.

Bahan-bahan:

1 tin sardin (kirenya Tuna la ni)
2 biji bawang putih
2 biji bawang merah
Garam
Mentega (Planta)
Asam keping
Roti Bom (xkesah lar anda nak tebar sendiri or beli yang dah siap)

Lupa nak kasi tau, ini cadangan hidangan untuk xramai pemakan ye. Kalo ramai, kena tambah la kuantiti bawang2, sardin tuh. Okeh..kita sambung balik.


Bahan-Bahan

Cara-cara memasak Sambal Tuna La Porte Au Revoir..
  1. Tumis bawang putih dan merah sehingga keluar bau harum.
  2. Masukkan sardin kedalam tumisan bawang. Ikut kehendak hati. Kalau nak hancurkan ikan sardin tu xpe, kalau xmau pun xpe. Janji ianya sardin bukan kambing. Kalau tak, ia menjadi sambal kambing.
  3. Sekiranya perlu, boleh tambah sedikit air.
  4. Masukkan sedikit garam dan asam keping. Nak manis boleh tambah gula. Lepas tu kacau2 sehingga masak.
  5. Siap. Masukkan dalam mangkuk. 

Klik untuk zoom


Seterusnya kita ke cara2 menyediakan Roti Bom.

  1. Beli roti bom yang telah sedia ada dipasaran atau boleh tebar sendiri. Kali ini, aku tebarkan sendiri ok. (sila percaya).
  2. Panaskan kuali dan masukkan sedikit Planta. (Ganti minyak masak)
  3. Bila roti bom siap ditebar (sila percaya), sapukan Planta pada roti bom.
  4. Goreng roti bom sehingga garing. (Gunakan api kecil)
  5. Siap. Dah boleh hidang.
Sesudah tebar roti, goreng pulak

Hasilnya. Roti Bom Bersambal Tuna Tuna La Porte Au Revoir.



Senang bukan? Selamat mencuba \^o^/


Maro said: "Baca bismillah sebelum makan, alhamdulillah sesudah makan"..

6 comments:

  1. bhai sampai 3 keping = 2 pinggan nasi lorrrr...(kata nak diet.....

    btw:

    aku nak copy resepi nak try buat lerrr

    ReplyDelete
  2. Irwan,

    Tau xpe. Letih aku berusaha utk habiskan 3 keping roti bom tu. sebelum makan memang la...nafsu xtertahan / tamak. huhu

    copy? sila2.. selamat mencoba.. haha

    ReplyDelete
  3. untung la pompuan dapat maro...bkerjaya...pandai masak plop tu

    ReplyDelete
  4. wahaha..pastu makan roti bom je setiap hari eh...
    hahha

    terbaeekk

    ReplyDelete
  5. hebat en maro..mna blaja tebar roti bom?

    ReplyDelete
  6. hehe..
    mudah je. masuk tepung, curah air, masuk itu ini
    tempek2 pastu tebar la ikut tempo kesukaan. haha.

    pastu goreng n makan. =)

    ReplyDelete

Pages

Bon Anniversaire!!

Daisypath Happy Birthday tickers